Om mig

om_lina_lyckelin
Ursprungligen kommer jag från Värmland. Till mångas besvikelse har jag dock mycket sparsamt med dialekt, trots att min familj faktiskt pratar grov värmländska. Jag har alltid varit kreativ och pysslig. Så fort jag hade blivit introducerad för Penna och Papper som barn så var jag hooked. Jag kunde sitta i timmar och teckna. Jag höll också på mycket med lera och Bild var alltid ett starkt ämne i skolan om man säger så. Jag fick för mig, när det var dags, att jag skulle gå gymnasiet i Stockholm. Så jag flyttade dit och levde kappsäcksliv under gymnasieåren. Det var under den perioden i livet som jag fick upp intresset mer för att använda kameran som ett ”konstverktyg” och inte bara dokumentera semestern. Efter studenten hade jag ingen lust att lämna storstaden, utan blev kvar. Jag läste upp några ämnen på folkhögskola och hade samtidigt fotokurser på schemat där vi lärde oss fotografi från grunden – ända från att framkalla analog film själva, till att belysa i labb och sedan bearbeta analogt och digitalt.

lina_lyckelin”Alla” har såklart sagt till mig att fotografering är en kul hobby, men det är inget man kan leva på. I början så sysslade jag mest med ”konstfoto” och jag har haft ett par utställningar i Stockholm. Det är nog ganska sant att DEN typen av fotografering är knepig att tjäna in till falukorven på om man inte visar sig vara väldigt unik och blir upptäckt. Jag trodde i alla fall på det folk sade, man måste skaffa sig ett ”riktigt jobb™” och om man någon gång hade lite tid och ork över så kunde man fotografera lite. Så jag föll in lite i hamsterhjulet och skaffade en examen på universitetet som ledde till ett ”riktigt jobb™”. Efter några år med det kände jag mig grå på både insida och utsida. Ingen lust eller ork för något som helst kreativt. Vi lämnade Stockholm 2010-11 till förmån för att uppfylla en gammal barndomsdröm – att bo i en väderkvarn! Det blåste lite liv i mig igen i den underbara miljön, plus att jag hittade fotografen Emelie Ohlssons blogg. Jag bestämde mig då för att det var dags att satsa på det jag älskar och 2012 startade jag upp mitt företag.

Foto är en kreativ process. ”Fotoregler” låter sådär när det handlar om konst och kreativitet, samtidigt är det bra att ha vissa saker i bakhuvudet, även den konstnär som använder papper och penna studerar exempelvis perspektiv, vad konstnären sedan gör med det är en annan sak! Raka och uppställda foton har sin plats, men jag föredrar absolut bilder som förmedlar känsla och spontanitet, att ögonblicket fångades. Det är dessa saker man ser tillbaka på och minns med värme sedan.


bröllop porträtt djur kontakta_mig